воскресенье, 13 ноября 2011 г.

Autorikaitse ja intellektuaalomandi hetkeseis

Täna lugesin uudise, et muusika autoriõiguste omanikute kaitsja RIAA nõuds Googlist kustutada programmi MP3 Music Download Pro android marketist. Nende sõnul see rikkub autoriõiguste seadust. Ise programm laeb alla muusikat kindlasti, aga tasuta litsenseeritud ainult muusikat.

Kogudes info internetist minu arvamus saab selleks, et intellektuaalomandi seadus ja printsiibid ei kehti. Siit järeldub, et midagi on vaja muuta siin. See on loomulik, kuna intelliktuaalomandi seadused on vanad, aga tehtud progress viimaste 50nde aastate on teinud väga suur.

Aitoriõiguste kaitsjate positsioon mulle ei meeldi, järgmiste punktide eest:
1) Kontendi laiendatakse vanamoodi. 5 aastat tagasi viideote ostmine kassetide ja DVD peal ostmine oli normis, praeguse eluga enam mitte. Kiirema internetiga tahan vaadata filme kodust onlineis.

2) Üleliigne reklaam. Kui vaatan litsenseeritud filmi, siis pean vaatama igasuguseid ettehoiatusi ja reklaami. Reklaami tava elus tehakse selleks, et vähendada toode hindu, siin aga olen juba maksnud filmi eest.

3) Ei saa osta ühe laulu muusika CDst. Intelliktuaalomandajate arvamusel, pean ostma kogu plaadi, kuigi tahan kuulata ainult 1-2 laulu. Minu arvates, see on ressursi ebaratsionaalne kasutus.

4) Intellektuaalomandi firmad teenivad internetist nagu nii juba raha. Näiteks oli jutt, et Google maksab iga vaadatud artisti videoklippi vähemalt eest $0.05. Kui võtta ainuke viideokliippi Shakira Whenever vaataisi oli 78,434,237. See tähendab, et firma teenis juba 3921711,9 dollarit.

5) jne... jne..

Kokkuvõttes, võin öelda, et praegu meil ei ole kõik hästi autoriõiguste kaitsemisega. Minu arvates aga, peavad firmad muutuma, et teha autori kontendi ostmist ja kasutamist mugavamaks.

Комментариев нет: