вторник, 11 октября 2011 г.

Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?

Selle nädalaks kirjutan mis muudutused võiks tuua sisse endale wiki. Viimastel aastatel Wikipedia arenes väga palju, sai Web 2-ks, aga palju on vaja veel tegema.

1) Esimene uuendus, mis mulle meeldiks on riigi kaartide ühine API. See võiks kasutada OpenStreetMaps. Näidiseks, on Venemaa leht http://en.wikipedia.org/wiki/Russia. Kui vaatan kaarte, siis koguaeg tahan suureneda mingi kaardi tsooni, et vaadata mis sel punktis on.

2) Teiseks parandust vajavat faktoriks on audio mooduli disain enne käivitamist. See pilt ei ole kooskõlas lehega ja juhib sellega üleliigset tähelepanu.

3) Wikipeedias igaüks kirjutab artikleid mismoodi tema tahab. Oleks hea kui looks soovituslikud lehtede kategooriate standardid - mis info ja mismoodi paigutada. Samas riikide kategoorias, iga riigis on oma info. Kui oleks mingi standart saaksid uued liikmed või lugejad teada mis sel kategoorial info on puudu.

4) Kolmast punktist areneb ka järgmine soovitus: Microsoft tegi kunagi scripti http://www.wikibhasha.org/, mis aitab tõlkida artikleid ühest keelest teise. Selle komponendi integreerimine wikisse aitaks kiiremini tõlkida artikleid keelte, mis on väheselt levinud.


Muidu wikipedia.org on hästi mõeldud läbi ja ellu viidud projekt, mis dünaamiliselt areneb. Võin ainult soovitada kõigil inimestel toetada rahaga wikipeediat, et vähema sissetulekuga inimesed saaksid ka teadmised.


Комментариев нет: